_

Povestea mea


Sunt o miniaturistă autodidactă. Ileana Sădean. Iubesc miniaturile de când eram mică. În România anilor '80 - '90 singurele miniaturi pe care le-am văzut erau machetele auto. Visam recurent că găsesc saci cu mașinuțe pe marginea drumului. Mă întreb cum ar fi fost să trăiesc într-o ţară care avea de oferit această cultură a miniaturilor, a căsuțelor de păpuși ??? Am descoperit că există această lume prin anul '96. Eram studentă la Academia de Științe Economice (ASE) - București. Nu îndrăzneam să gândesc cum ar fi să am un astfel de magazin. Intram în magazinul Rocco din Kogălniceanu, București, ca în paradis. Tot timpul aveam impresia că deranjez pentru că nu mă mai dădeam plecată. Îmi cumpăram de fiecare dată câte ceva. Mergeam în fiecare duminică dimineaţa in târgul din Vitan să caut miniaturi.
Mi-am continuat lucrurile serioase, pasiunea pentru miniaturi o ţineam oarecum ascunsă și chiar mă luptam cu ea să nu cumva să-mi fac rău. Asta, pentru că nu mai știam pe nimeni cu această pasiune și oamenii se uitau destul de "îndurerați" când le spuneam."Am reușit" să mă ţin cât de cât la distanță, adică să par serioasă, câțiva ani buni, deși această atracție pentru miniaturi era foarte bine înfiptă în fundalul ființei mele. Mai asamblam câte ceva, mai primeam un cadou de la cei foarte apropiați, dar "cu măsură".
Până în 2005, când am intrat în magazinașul Rocco și am întrebat cum aș putea să realizez și eu machete. Mă uitam la machetele de arhitectură făcute de studenți. Am ajuns la Sibiu în aceeași zi și mi-am cumpărat prima unealtă electrică Proxxon, un traforaj. Încă timid am făcut pași în paralel cu "viaţa serioasă". Am lucrat cu multe categorii de persoane defavorizate până la muribunzi, am mai făcut un master în antropologie și din a doua zi, după ce mi-a fost acordat titlul de Doctor în antropologie (sociologie), 27 noiembrie 2013, m-am simțit liberă "să mă joc".
Am avut norocul să-mi împlinesc visul: aveam un magazin de miniaturi în 2014 în Sibiu. Între timp lucram și în atelier. Am învățat enorm, într-un timp record, aș zice. Atelierul, o mini fabricuţă, sigur este unic în România. Am devenit ceea ce sunt și mă bucur foarte mult să fac ce-mi place. În anul 2022 voi participa pentru prima dată(România, de asemenea) la cel mai mare târg de miniaturi din lume, la Chicago.
Susțin și promovez miniaturile în România ca o formă de artă.


Despre Ili.S Miniatures


Ili.S Miniatures este un atelier specializat în realizarea miniaturilor, căsuțelor de păpuși, replicilor unor obiecte din viața de zi cu zi, începând de la ceva simplu, un pahar, până la o construcție complexă, cum ar fi restaurantul, camera, casa, pensiunea, făbricuța Dumneavoastră.

De 7 ani promovez continuu miniaturile în România și mai recent am creat grupul Atelier Ili.S Miniatures https://www.facebook.com/groups/1777264489118290 în care să punem început învățării realizării acestora..În afara lucrărilor Ili.S Miniatures, vă oferim și o gamă de KIT-uri comerciale pe care să le asamblați singuri. Este încă un mod practic de a învăța și a pătrunde în lumea miniaturilor.Marturisiri


1.  Articol publicat în ziarul Sibiu 100%, 14 februarie 2014 de  Raluca Buduşan

„Mă simt ca un copil care, după ce şi-a făcut temele, are voie să se joace. Nu pot renunţa la  miniaturi. Ar fi minunat să-mi fie munca o joacă, iar joaca să-mi fie o muncă serioasă de aici înainte. Asta le doresc tuturor.”

https://sibiu100.ro/ileana-sadean-marea-pasiune-pentru-universuri-mici/


2.  Articol publicat în ziarul Sibiu 100%, 5 august 2016 de Redactia Sibiu 100%

„Mă adresez românilor, în special. Nu am țintă numai miniaturiștii, ci iubitorii valorilor esențiale umane, iubitorii de artă, iubitorii culturii identitare, iubitorii de cadouri unicat. Dacă ar fi să mă orientez după piață, e clar că nu cea românească este potrivită pentru miniaturi, dar nu câștigul e scopul principal. Tocmai de asta nu vreau să plec „spre o piață mai bună”. Sunt bucuroasă cu puținii români care au nevoie de ceea ce fac.”

https://sibiu100.ro/ileana-sadean-toata-fiinta-mea-participa-la-crearea-unei-miniaturi/


3.  Emisiunea ”Fabricat în Transilvania” filmată în atelierul Ili.S Miniatures, autor Noemi Curticapean:


http://ardealtv.ro/fabricat-in-transilvania-fabricuta-de-miniaturi-un-pioneriat-in-romania-sadean-ileana/